Expert Schimbări climatice
O perspectivă a „întregului sistem” este crucială în proiectarea și implementarea orice regim de politică care urmărește atenuarea urgentă a emisiilor de GES și în mod durabil.
Atenuare a schimbărilor climatice” înseamnă procesul de a menține creșterea temperaturii medii globale cu mult sub 2 °C și continuarea eforturilor de limitare a încălzirii globale la 1,5 °C peste nivelurile preindustriale, astfel cum se prevede în Acordul de la Paris.
Reducerea emisiilor și stabilizarea nivelurilor de gaze cu efect de seră care captează căldura în atmosferă sunt acțiuni care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice în scopul stabilizării nivelurilor de gaze cu efect de seră pentru a permite ecosistemelor să se adapteze în mod natural la schimbările climatice.
Atenuarea schimbărilor climatice implică reducerea fluxului de gaze cu efect de seră care captează căldura în atmosferă, fie prin reducerea surselor acestor gaze (de exemplu, arderea combustibililor fosili pentru electricitate, căldură sau transport), fie prin îmbunătățirea zonelor care acumulează și stochează aceste gaze (cum ar fi oceanele, pădurile și solul).
Adaptare la schimbările climatice” înseamnă procesul de ajustare la schimbările climatice reale și preconizate, precum și la efectele acestora
Adaptarea la viața într-un climat în schimbare implică adaptarea la clima actuală sau așteptată în viitor. Scopul este de a reduce riscurile noastre legate de efectele nocive ale schimbărilor climatice (cum ar fi creșterea nivelului mării, evenimente meteorologice extreme mai intense).
De-a lungul istoriei, oamenii și societățile s-au adaptat și au făcut față schimbărilor climatice și extremelor cu diferite grade de succes. Schimbările climatice (în special seceta) au fost cel puțin parțial responsabile pentru creșterea și căderea civilizațiilor. Clima Pământului a fost relativ stabilă în ultimii 10.000 de ani, iar această stabilitate a permis dezvoltarea civilizației și agriculturii noastre moderne.
Viața noastră modernă este adaptată la acel climat stabil și nu climatul mult mai cald din următorii peste o mie de ani. Pe măsură ce climatul nostru se schimbă, va trebui să ne adaptăm. Cu cât climatul se schimbă mai repede, cu atât va fi mai dificil.
În timp ce schimbările climatice sunt o problemă globală, sunt resimțite la scară locală. Autoritățile locale sunt, prin urmare, în prima linie de adaptare. Orașele și comunitățile locale din întreaga lume s-au concentrat pe rezolvarea propriilor probleme climatice. Aceștia lucrează pentru a construi apărări împotriva inundațiilor, pentru a planifica valuri de căldură și temperaturi mai ridicate, pentru a instala pavaje mai bine drenate pentru a face față inundațiilor și apelor pluviale și pentru a îmbunătăți stocarea și utilizarea apei.